Steeds meer mkb'ers komen in de problemen door de hoge energieprijzen en de huidige inflatie. Zo staat de helft van de bakkerijen op omvallen. Naar verwachting gaan veel bedrijven een koude winter tegemoet. Maar als het aan de adviseurs van Minister Kaag zit, komt er geen compensatie.
FVD-Kamerlid Freek Jansen heeft de hand gelegd op de beslisnota, met adviezen van topambtenaren aan de Minister van Financiën. Daarin staat dat zij compensatie voor het mkb niet nodig achten, omdat 'faillissementen onderdeel zijn van een gezonde marktdynamiek'. Ook schrijven ze: 'Faillisementen van energie-intensieve mkb'ers hebben geen maatschappelijk ontwrichtende werking.'
Jansen ging met de adviezen langs bij mkb'ers. Broodjeszaakhouder Dowie Walta is het oneens met de laatste bewering: "Er hangen zoveel bedrijven om ons heen. De bakker, de groothandel, alles. Dus als mijn zaak kapot gaat, gaat er ook weer een heleboel omheen kapot."
Kaag adviseurs geven als oplossing dat mkb'ers de prijzen kunnen verhogen. Maar volgens Walta hebben veel klanten van hem al moeilijk genoeg: "Ook bij de mensen thuis wordt alles duurder."
Evenmin restauranteigenaar Jim den Harder kan zich vinden in de bewering dat faillisementen van mkb'ers 'geen maatschappelijk ontwrichtende werking' zou hebben. Tegen Jansen zegt hij: "Nederland leeft van zijn mkb. De hoofdinkomsten van de belastingen komen van het mkb vandaan. De grote bedrijven gaan ook naar het mkb, dus als het ene er niet meer is, valt het andere ook weg."
Vervolgens vraagt Jansen aan hem: "Hoe denk je dan dat ambtenaren dit kunnen opschrijven?" vraagt Jansen.
"Vanuit kantoor met een pen, zonder zicht op wat er op de praktijk gebeurt. Want dat hebben ze hier nooit gezien."
Geen toekomstperspectief
Volgens Walta is dit allerminst een alleen staand probleem. "Er is geen toekomstperspectief. Dat is al 2,5 jaar zo. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Je weet niet wat ze volgende week gaan beslissen, volgende maand. En dat is niet alleen zo met energie, maar ook met corona, en alles wat er op dit moment in de wereld gaande is."
Den Harder sluit zich hierbij aan: "Wij als ondernemers zijn gewend om met een langer perspectief te werken. Ik zou van het kabinet wel hetzelfde verwachten, maar dat hebben we gewoon niet. Ze gaan nu in januari kijken wat ze voor de mkb'eres eventueel wel of niet kunnen doen. Nou, daar hebben wij niets aan."
"Horca is niet meer leuk," concludeert Walta. "En horeca doe je voor je plezier."
Tot slot zegt Den Harder: "We hebben er heel hard voor geknokt om op zo'n jonge leeftijd ondernemer te worden en een zaak te beginnen, maar het wordt ons nu op alle fronten heel moeilijk gemaakt. En daar is energie onderdeel van, maar alles wat hiervoor is gebeurd ook. Dus ja, het houdt een keer op."
Een heel grote ramp
Volgens Jansen is er maar één conclusie mogelijk: "Er is een steeds grotere kloof tussen de normale burgers en de ambtenaars in die torens die dit soort stukken produceren."
FVD gaat zich inzetten voor het mkb, zegt Jansen. Anders ziet hij het somber in: "Er moet iets gaan gebeuren, want anders gebeurt er een heel grote ramp."