Woensdagavond veroorzaakte FVD-voorman Thierry Baudet veel ophef in de Tweede Kamer. In zijn bijdrage aan de Algemene Beschouwingen zei hij dat Minister Kaag aan een college heeft gestudeerd waar ook veel wordt gerekruteerd voor spionnen. Dit vond Kaag over de grens gaan, en vertrok uit de Tweede Kamer. Hierna volgde het voltallige kabinet. Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde vervolgens het debat stil door een dinerpauze in te lassen.
Dit vertrek was een unicum in de parlementaire geschiedenis. Niet eerder liep een kabinet uit protest weg bij een vergadering. Daarom kwam er ook meteen de nodige kritiek op het vertrek. Zo kwalificeerden SGP-leider Kees van der Staaij en SP-leider Lilian Marijnissen het onwenselijk, omdat hiermee de indruk was gewekt dat het kabinet bepaalde wat er wel en niet mocht worden gezegd in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders sprak van 'poldertotalitarisme' en Van Haga vond het 'een politieke blunder'.
Kaag rechtvaardigde haar vertrek door te zeggen dat Baudet "namens een dictator" zou spreken. Hierop kwam kritiek vanuit FVD zelf. Kamerlid Freek Jansen vroeg of premier Rutte zich schaarde achter Kaags opmerking. Maar Rutte zei dat hij Kaag nog "mild" had gevonden, en voegde daaraan toe: "Ik was het zeer eens met wat hij zei." Later noemde hij Baudets toespraak een "alt right conspiracy theory".
Maar dat was niet het enige. Over de vertrekactie van het voltallige kabinet zei Rutte: "Ik ben ontzettend blij dat wij dat gedaan hebben." En hij waarschuwde: als er weer zoiets in de Kamer zou gebeuren, "dan vertrekken wij als team". Het vertrek van het kabinet is dus niet de laatste keer geweest.
Op Twitter heeft FVD verontwaardigd gereageerd op het antwoord van premier Rutte. De partij vreest voor de staat van de democratie en de rechtstaat: 'Rutte eist dat de volksvertegenwoordiging de mond wordt gesnoerd. Een bizar precedent is deze week geschapen. Tot zover de "democratie". Als we dit accepteren eindigt het en kunnen we onze rechtsstaat ten grave dragen.'