Maandagavond is bekend geworden dat het kabinet en de energiebedrijven het in grote lijnen eens zijn geworden over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. Onder meer het energieprijsplafond gaat werkelijkheid worden. Beide partijen zullen de komende tijd de details en invulling verder uitwerken.
Het doel van de plannen is dat de overheid vanaf 2023 een deel van de energierekening van huishoudens overneemt. De maatregel moet voorkomen dat een miljoen Nederlanders in de problemen komen en nog veel meer Nederlanders financieel de nadelen gaan ondervinden van hogere energielasten.
Kamerlid Pieter Omtzigt is echter kritisch op deze nieuwe maatregel. Er zijn volgens hem nog veel vragen te stellen over de uitwerking en de praktische realisatie van deze maatregel. Hij wil daarom enkele inhoudelijk antwoorden ontvangen voordat de jaarlijkse begrotingsdebatten, de Algemene Politieke Beschouwingen, aanvangen. Deze vragen had hij maandagavond direct ingediend.
Nu de Algemene Beschouwingen inmiddels plaatsvinden is er nog steeds niet meer duidelijk geworden, aldus Omtzigt. In een Kamerinterrumptie haalt hij enkele schrijnende verhalen aan van mensen die nu al niet meer de rekening kunnen betalen, maar met de komst van een prijsplafond nog steeds de rekening niet kunnen betalen. Omtzigt is dus uiterst kritisch over de effectiviteit van dit plan.