Twee weken geleden stelden ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger in hun nieuwe podcast GYRATH & DE VLIEGER dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Deze stichting was tijdens de coronatijd actief met het programma Testen voor Toegang.
Maar afgelopen woensdag had het RIVM er genoeg van, meldde De Volkskrant. Volgens het kennisinstituut bestond er voor het verhaal van Gijrath en De Vlieger "geen enkele grond voor de gedane valse beschuldigingen". Daarom hadden de heren het verhaal "nooit als betrouwbare informatie mogen verspreiden". Om deze reden moesten de heren hun verhaal rectificeren, vond het RIVM. De Vlieger meldde op Twitter dat zij later die dag erop zouden reageren.
Mea culpa
"De kans dat we zijn bezwendeld, acht ik op dit moment gigantisch. Dat heb ik nog niet één keer gezegd, maar daar ga ik helemaal in mee," zei Yves Gijrath gisteren in een nieuwe aflevering van de podcast GIJRATH & DE VLIEGER. De heren hebben een "rotgevoel" erover dat de suggestie zou zijn gewekt dat Van Dissel corrupt zou zijn. Wel hebben zij zelf zich altijd verre gehouden van zulke beschuldigingen. Zij vonden altijd eerst dat onderzoek moest komen, en dat er vragen moesten worden gesteld.
De Vlieger zegt: "Wij hebben vragen geteld. Wij hebben eerder al vragen gesteld. Maar ik denk dat wij dat niet goed gedaan hebben. Er zijn twee dingen van belang: enerzijds omdat Van Dissel zich beschadigd voelt, wil ik hem op mijn huwelijk uitnodigen aanstaande zaterdag. Hij zal wel niet komen, maar hij kan als eregast behandeld worden."
De Vlieger vervolgt: "Maar de belangrijkere vraag is: zijn wij bezwendeld? Zijn wij ook een beetje in een valletje gelopen? Want op Twitter zingen jullie het: dat is een debiel document. Dat vonden wij altijd gelijk. Maar wij met onze bronnen - en nogmaals, dames en heren, lieve luisteraars - daar zit een bron bij die in tien jaar niet fout heeft gezeten. Dat is belangrijk om te weten. Maar dat laat wel onverlet dat ik vind dat wij moeten erkennen dat op basis van de gegevens Van Dissel niet schuldig is aan corruptie."
"We hebben ook geen belang," voegt Gijrath later eraan toe. Wel erkent hij: "Dan kom je op een gegeven moment op zo'n narratief, en dat je dan misschien te hongerig bent. Dan denk je van: ja, zie je wel? Ik wist wel dat het zo zat. [...] Want wij vinden blijkbaar allebei - en dat neem ik mezelf kwalijk - omdat we zoveel dingen naar voren hebben gebracht over allerlei dossiers - alles blijkbaar waarheid is."
Niet zorgvuldig genoeg geweest
Want benadrukt De Vlieger dat Gijrath en hij met DPB "gewoon spot-on gelijk hebben gehad". Gijrath voegt toe: "En dat is het gevaar dat je zelf loopt, dat je bijna denkt van: zie je wel? Ik wist wel dat het zo was. En misschien - en dat is eigenlijk de vraag die ik mijzelf heb gesteld is: zijn we hier niet zorgvuldig genoeg geweest (en dat is een grote uitspraak) door dit op alle manieren te verifiëren? Soms kan dat niet eens, maar dan nog moet je dat misschien wel doen. We hebben natuurlijk nagelaten om dit te toetsen."
Gijrath erkent dat zij van tevoren niet alles hebben getoetst, omdat het maatschappelijk belang zo groot was. Als Van Dissel inderdaad de betaling van Stichting Open Nederland zou hebben ontvangen, dan zou dit grote gevolgen hebben gehad. Maar het podcastduo vermoedde wel dat het gerucht van de betaling op waarheid berustte, "want anders ga je het niet bespreken".
Erik de Vlieger hield twee weken geleden nog een slag om de arm dat ze wellicht werden bezwendeld, maar Gijrath niet: "Ik kon me helemaal niet voorstellen dat we werden bezwendeld. We hebben eigenlijk drie bronnen. Twee bronnen die in tien jaar nog nooit iets foutiefs hebben aangeleverd. Dus dit zou de eerste keer zijn - nou, voor alles moet de eerste keer zijn. [...] En daarnaast kreeg ik ook nog eens de bevestiging achteraf van die rechercheur dat hij er ook nog van overtuigd was. Nou dat heb ik heel uitvoerig met de desbetreffende persoon besproken. Dus die zit er dan ook naast."
Maar De Vlieger benadrukt dat zij nu niet hun straatje moeten schoonvegen. Het is gebeurd, en dus steken de heren de hand in eigen boezem.