Huisartsen schrijven flink meer antidepressiva voor dan twee jaar geleden, meldt NOS. De stijging begon in 2021 met de tweede lockdown, en heeft zich daarna doorgezet. Met name jonge vrouwen slikken nu meer deze medicijnen: onder hen is er een stijging van bijna 20 procent. Onder jonge mannen is er ook een stijging, maar dan met 11 procent. In totaal gaat het nu om zo'n 4700 jongeren, dus zo'n 0,2 procent van de leeftijdsgroep tussen 15 en 24 jaar.
Tijdens lockdowns is er al vaker aandacht gevraagd voor jongeren. Door de lockdowns viel hun leven ingrijpend stil, en dit zou slechte gevolgen hebben voor hun mentale gezondheid. Nu is dit vermoeden ook terug te zien in de cijfers. Ook Liset van Dijk, programmaleider Farmaceutische Zorg, denkt dat de stijging van het gebruik van antidepressiva komt door de impact van de pandemie. "De maatregelen hebben hen hard getroffen, omdat ze heel veel van hun sociale leven een tijd bijna op stil hebben moeten zetten." Wat opvalt, is dat er onder de andere leeftijdsgroepen geen grote veranderingen zijn te zien van antidepressivagebruik. Van Dijk vindt dat jongeren zoveel mogelijk moeten worden ontzien bij toekomstige lockdowns.
BVNL-leider Wybren van Haga heeft gereageerd op het nieuwsartikel. 'Nooit werd er door de overheid rekening gehouden met de mentale gevolgen m.b.t. lockdowns. Huisartsen schrijven 20% meer middelen tegen angst en depressies voor dan twee jaar geleden. Zorgwekkend, helemaal omdat dit voorkomen had kunnen én moeten worden,' schrijft hij op Twitter.
Hoewel de laatste lockdown al een half jaar geleden werd beëindigd, is er nog steeds geen afname in het gebruik van antidepressiva onder jongeren. Volgens Van Dijk duurt het een tijdje voordat een patiënt de antidepressiva kan gaan afbouwen. Wat ook meespeelt, is dat er ondertussen andere oorzaken zijn bijgekomen, zoals inflatie en woningnood. "Dit zijn ook dingen die jongeren flink raken," analyseert zij.