Afgelopen vrijdag maakte Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zich kwaad over het feit dat het kabinet tientallen miljarden investeert in de klimaat- en stikstofcrisis om grote bedrijven te helpen. Onderwijl stijgt de armoede in Nederland. Iets wat ongekend is volgens Omtzigt.
'De staatsschuld is het laagst in 15 jaar. Het kabinet trekt 25 miljard uit voor stikstof en 35 miljard voor CO2 (grote bedrijven). En tegelijk stijgt de armoede, ook onder kinderen naar recordhoogte. Prioriteiten van het kabinet zijn totaal niet op orde', stelt Omtzigt.
Volgens Gert-Jan Segers moet het onafhankelijke Kamerlid niet te vroeg met een hard oordeel komen. Over twee weken, op de derde dinsdag van de maand, komt het kabinet met de nieuwe Rijksbegroting (de Miljoenennota). Pas dan kan men oordelen of het kabinet echt de prioriteiten niet op orde heeft, aldus Segers. De CU-leider bedoelt hiermee dat het kabinet de komende weken altijd nog met een armoedebestrijdingsplan op de proppen kan komen.
Volgens senator Henk Otten slaat de redenering van Segers nergens op. Al het ganse jaar kampt het land met diverse crises en keer op keer heeft het kabinet niet effectief weten in te grijpen. Volgens Otten wordt het tijd dat competente mensen het stokje overnemen.