Vanwege de onzekerheid die de stikstofcrisis met zich meedraagt heeft de bank besloten om voorlopig maar niet te investeren en leningen te verstrekken aan boeren die dichtbij Natura2000-gebieden wonen.
"Op dit moment is het natuurlijk niet mogelijk om boeren te financieren die direct naast zo'n natuurgebied zitten en nog weer verder willen uitbreiden, gegeven deze problematiek", aldus Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter bij Rabobank.
"Er zijn nog steeds goede plekken waar boeren wel door kunnen en waar je juist met investeringen en verduurzamingen een boer kan helpen zijn bedrijf degelijker te maken voor de volgende fase, maar dicht rond die natuurgebieden is dat nu wel zeer onwaarschijnlijk."
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft stevig uitgehaald naar Draijer op NPO Radio 1.
"Dit is discriminatie", stelt Van der Plas. "Als boeren gewoon een vergunning kunnen krijgen voor uitbreiding of modernisering kun je niet op deze basis geen lening meer geven. Dat doen ze bij andere sectoren ook niet."
Uit protest zal de BoerBurgerBeweging op zoek gaan naar een nieuwe bank.
"Wij zijn nu bezig om al onze eigen BBB-rekeningen op te zeggen bij de Rabobank. Ik vind deze plannen echt heel slecht. Wij zijn aan het kijken naar een nieuwe bank."
Rabobank
De Rabobank stond tot voor kort te boek als de 'boerenbank' van Nederland. Maar recent heeft de bank haar rol al betreurd in de stikstofcrisis. De bank heeft jarenlang intensief geïnvesteerd in de veehouderij, maar betreurt nu de keuzes uit het verleden. De bank wil nu een andere rol gaan spelen in deze stikstofcrisis.
De Rabobank is de grootste geldverstrekker van de Nederlandse boer. 85 procent van alle boeren hebben een lening bij de bank. De afgelopen tijd krijgt de bank vanuit onder meer de Tweede Kamer kritiek over de rol die de bank had bij de uitbreiding van veehouderijen. Jarenlang heeft de bank namelijk lopen investeren in zogeheten megastallen.
"Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen", aldus de Rabobank.