Van Haga (BVNL) wil sancties tegen BNN/VARA na frame extreemrechts: "Deze laster van belastinggeld moet stoppen"
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) is uiterst kritisch op berichtgeving van de website Joop van de publieke omroep BNN/VARA. Op de website wordt een lofzang gehouden over het feit dat D66-Kamerlid Paul van Meenen als waarnemend voorzitter PVV’er Gidi Markuszower het woord ontnam. Daarnaast worden Caroline van der Plas (BBB) en Wyrben van Haga (BVNL) weggezet als 'extreemrechtse haatzaaiers'.
"Keer op keer maakt deze linkse website zich schuldig aan laster en valse framing van politici. Geen enkel probleem als ze dat doen als ze financieel zelf de broek ophouden voor het verspreiden van deze valse linkse indoctrinatie. Maar dat is geenszins het geval. De publieke omroep hangt aan het subsidie-infuus en wordt betaald door de belastingbetaler, waaronder dus ook de meer dan 241.000 mensen die op mij gestemd hebben", aldus Van Haga, die donderdag bij het Kamerdebat over de NPO-klokkenluider ook zal pleiten voor het afschaffen van subsidie richting de publieke omroep.
"Iedereen is - tegen wil en dank - lid van de publieke omroep, dat moet maar eens stoppen, zeker als je alleen maar linkse propaganda voorgeschoteld krijgt", aldus Van Haga.
In het debat zal BVNL verder ingaan op de wantoestanden binnen de NPO die zijn aangekaart door een klokkenluider.
"Dat is geen incident, maar exemplarisch voor hoe onze overheid opereert. Nederland hangt aan elkaar van netwerkcorruptie en vriendjespolitiek", aldus Van Haga die wil weten waarom de Wet bescherming klokkenluiders nog niet in werking is getreden. Deze moet klokkenluiders beter beschermen als zij een melding doen.
NPO-klokkenluider
Begin juni kwam het nieuws naar buiten dat een klokkenluider die verschillende misstanden binnen de Publieke Omroep deelde met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), nul op rekest kreeg. Dat vertelden Ton F. van Dijk en Mark Koster in hun podcast naar aanleiding van gesprekken die ze met dezelfde klokkenluider voerden.
De klokkenluider trok in 2020 aan de bel en werd door Arie Slob, destijds minister van Onderwijs, doorverwezen naar topambtenaar Marjan Hammersma, secretaris-generaal van ministerie van OCW.
Volgens de klokkenluider vonden er binnen de NPO misstanden plaats om dure presentatoren alsnog te kunnen betalen. Op schimmige wijze zouden salarisplafonds ontweken worden. Deze informatie werd gedeeld met Hammersma, maar die had precies op dat moment een persoonlijke relatie met Shula Rijxman, destijds bestuursvoorzitter van de NPO en aanstaand wethouder namens D66 in Amsterdam.
Bovendien was ook Hammersma zelf ruim 15 jaar werkzaam bij de NPO.
Het vervolg laat zich raden: er werd niets gedaan met de informatie van de klokkenluider en tot op de dag van vandaag is er geen vervolg gekomen op het gesprek dat gevoerd werd met Hammersma. Dit ondanks dat die laatste had beloofd erop terug te komen na overleg met minister Slob.