RIVM: 'Corona kost 320.000 gezonde levensjaren door uitgestelde operaties'
Volgens een nieuw rapport van het RIVM heeft de coronacrisis meer dan 300.000 gezonde levensjaren gekost doordat operaties moesten worden uitgesteld. Daarnaast is het uitgesloten dat de uitgestelde reguliere operaties kunnen worden ingehaald. BVNL-voorman Wybren van Haga gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van dit RIVM-rapport.
In 2020 en 2021 zijn er meer dan 305.000 operaties uitgesteld door de coronacrisis. Volgens berekeningen van het RIVM zijn er 320.000 levensjaren in goede gezondheid verloren gegaan.
Volgens het RIVM is de kans nihil dat de schade kan worden ingehaald. Normaliter vinden er 900.000 operaties per jaar plaats in Nederland. Dit zijn operaties die medisch gezien langer dan een maand kunnen wachten. Echter zijn er meer dan 300.000 operaties tot eind 2021 uitgesteld of zelfs niet doorgegaan vanwege de coronacrisis.
Het totale cijfer ligt zelfs hoger, maar een deel van deze uitgestelde operaties is eind 2021 ingehaald. 'Operaties verbeteren de gezondheid van mensen. Doordat deze later of helemaal niet werden uitgevoerd zijn 320.000 levensjaren in goede gezondheid verloren gegaan. Het grootste deel komt door uitgestelde staar-, heup- en knieoperaties. Het totale gezondheidsverlies is waarschijnlijk groter omdat niet alle vormen van zorg zijn meegeteld. Bijvoorbeeld uitgestelde diagnoses en zorg op poliklinieken', schrijft het RIVM over de uitstel van operaties.
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) is onthutst over de berichtgeving dat bij het uitstellen van geplande operaties in de 'coronajaren' 2020 en 2021 in totaal minimaal 320.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan.
"Afgezet tegen de levens die verloren zijn gegaan door het virus zelf, waren de coronamaatregelen niet gerechtvaardigd", aldus Van Haga, die stelt dat het aantal verloren levensjaren in werkelijkheid nog wel eens veel hoger zou kunnen liggen, omdat in het onderzoek van het RIVM alleen de uitgestelde planbare zorg is meegenomen.
"Psychische schade en/of het missen van vroege diagnoses zijn bijvoorbeeld niet meegenomen. BVNL wil daar nader onderzoek naar. Bovendien moet de schade van mensen die te lijden hebben gehad onder uitgestelde zorg gecompenseerd worden."
BVNL eist van minister Kuipers van Volksgezondheid dat er onder het mom van een volgende coronacrises niet opnieuw operaties moeten worden uitgesteld. "De zorg moet worden opgeschakeld. Meer ic- bedden en meer ic-verpleegkundigen. We moeten stoppen met het sluiten van ziekenhuizen en spoedeisende hulpafdelingen", aldus Van Haga.
Het Kamerlid heeft naar aanleiding van het RIVM-rapport een veertiental vragen ingediend.