Van Haga: “Er moet een maatschappelijk debat komen over hoe wij de samenleving beter beschermen tegen zedendelinquenten"
Een week na de lancering heeft de petitie 'Zedendelinquenten beter monitoren' al meer dan 61.000 handtekeningen. Topmodel Kim Feenstra en BVNL-raadslid Imke Emons, zelf moeders, zijn de aanjagers van de petitie. "De moord op de jonge Gino hakt er enorm in en boezemt bij veel ouders angst in. Zeker omdat je te vaak hoort dat eerder veroordeelden opnieuw de fout ingaan. Met vreselijke gevolgen, soms met dodelijke afloop", aldus Feenstra en Emons. Tweede Kamerlid Wybren van Haga steunt met zijn BVNL de petitie van harte.
"Door gebrek aan dadermonitoring zijn er keer op keer nieuwe slachtoffers van zedendelicten te betreuren", aldus Van Haga, die als voorbeeld wijst op het feit dat de verdachte van de moord op Gino al eens is veroordeeld voor kindermisbruik. Van Haga, Emons en Feenstra hopen dat hun petitie nog veel vaker wordt getekend en gedeeld. Feenstra: "Dit onderwerp moet op de politieke agenda. Ik ga voor 100.00 handtekeningen of meer".
Veel ouders zijn ontzettend bezorgd dat hun kinderen ten prooi vallen aan kindermisbruikers. De afgelopen weken zie je een run op gps-trackers, zodat kinderen gevolgd kunnen worden door hun ouders. "Een zorgelijke ontwikkeling, die voortkomt uit terechte angst. Wij vinden het onverkwikkelijk dat er onvoldoende zicht is op de groep zedendelinquenten met een recidivegevaar. Maar een beperkt deel van de zedendelinquenten krijgt bijzondere voorwaarden opgelegd bij voorwaardelijke veroordeling, strafbeschikking, voorwaardelijk sepot of schorsing van de voorlopige hechtenis", aldus Van Haga die wil dat zedendelinquenten altijd bijzondere voorwaarden krijgen opgelegd, zoals een gebiedsverbod, een verplichting tot behandeling door een zorginstelling of een verbod contact op te leggen met bepaalde personen.
De initiatiefnemers vinden het levensgevaarlijk dat hele groepen zedendelinquenten niet onder strikt toezicht staan. Daarom pleiten zij ook voor het gebruik van een enkelband en het zwaarder straffen. "De groep waarvan daadwerkelijk recidive is te verwachten is groter dan de groep met toezichtmaatregelen. Zo kan er sprake zijn van een zedendelict met een midden- en hoog recidiverisico wiens toezicht afloopt of die überhaupt niet onder toezicht is gesteld. Met onder meer zwaardere straffen, het langdurig gebruik van een enkelband en het verbeteren van de politiële toezichttaak moeten we de samenleving veel beter beschermen tegen daders van zedendelicten. Mocht vooraf blijken dat toezichtmaatregelen niet werken, moet de samenleving worden beschermd door het rücksichtslos vasthouden van zedendelinquenten," aldus het drietal die ook wil onderzoeken of er een internationale zwarte lijst met zedendelinquenten kan komen.