Van Haga: ‘Een echt kapitalistisch geluid is bijna niet te horen in Nederland’
Belang van Nederland (BVNL) doet als nieuwe partij in 26 gemeenten mee bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens BVNL-partijleider Wybren van Haga kunnen Nederlandse gemeenteraden wel een “echt economisch rechts geluid” gebruiken. Zijn partij wil daadwerkelijk de situatie van ondernemers verbeteren en de lasten voor de burgers verlagen. NieuwRechts ging met de ambitieuze politicus in gesprek.
BVNL, de partij van Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders, zit vol met ambitie voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De partij is net een half jaar oud maar doet nu al mee in 26 gemeenten. In veel gemeenten liggen er genoeg kansen voor zijn partij, aldus Van Haga. De rechtse partijen verzuimen al jaren om echt een klassiek liberaal geluid te laten horen.
“We hebben veel mensen die al eerder politiek actief waren, maar die toch teleurgesteld zijn in hun oude partij. Meestal zijn het VVD’ers.”, vertelt Van Haga.
Met zijn partij wil hij op lokaal niveau doen wat andere rechts partijen volgensb hem al jaren verzuimen: “Wij willen het klassiek liberale gedachtegoed in de gemeenteraden terugbrengen. Vrijheid, verantwoordelijkheid, een kleine overheid, ambitie is een deugd en werken moet lonen zijn voor ons belangrijke punten. Mensen die werken moeten substantieel meer beloning krijgen dan mensen die niets doen. We zijn economisch rechts, klassiek liberaal en cultureel conservatief.”
Volgens Van Haga onderscheidt zijn partij zich wezenlijk van andere rechtse partijen door het economische rechtse gedachtegoed dat zijn partij aanhangt.
“De enige partij die een beetje onze richting op komt is JA21. Zij proberen ook een economisch rechts geluid te laten horen, maar ik merk er maar weinig van. Forum voor Democratie stemt economisch vaak links en de PVV al helemaal. Ik begrijp ook niet waarom dat hele thema van economisch rechts, een kapitalistisch beleid, zo moeilijk ligt.”
Komt dat niet omdat omdat de term kapitalisme een boeman-associatie opwekt?
“Het is onvoorstelbaar toch! Alles draait om de zieligheidsindustrie. Zo gauw er ergens een zielig iemand te vinden is, dan loopt de hele Tweede Kamer daar voor uit. Terwijl er gewoon miljoenen mensen elke dag keihard aan het werk zijn. Die worden nauwelijks beloond: ze krijgen steeds meer belasting, steeds meer ellende. Het is echt schandalig.”
Dit is natuurlijk ook een thema wat speelt bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen...
“Absoluut, je ziet dat lokale overheden precies hetzelfde doen als wat er in Den Haag gebeurt. De hele tijd wordt er een enorme marketingcampagne gehouden rondom mensen die hulp nodig hebben. Vluchtelingen, asielzoekers, mensen die in de toeslagenaffaire hebben gezeten, mensen in Groningen die een scheur in hun huis hebben. Voor al die mensen wordt heel veel gedaan, maar mensen die gewoon hun hele leven hard hebben gewerkt en die een pensioen hebben, daar wordt niks voor gedaan. Mensen die een eenmanszaak hebben of een bv daar wordt helemaal niks voor gedaan.”
Hoe gaat u als landelijke partij lokaal die mensen vertegenwoordigen?
“We heten Belang van Nederland en dat vertaalt zich heel makkelijk. In sommige van onze afdelingen hebben we ook hernoemd: Belang van Nissewaard of Belang van Bergen op Zoom, bijvoorbeeld. Het lokale belang moet prevaleren en ik vind ook dat de democratie lokaal georganiseerd moet worden. Daarnaast ben ik ook van mening dat veel van de economie georganiseerd moet worden.
Doordat we op mondiaal niveau doen alsof we nog steeds een superrijke macht zijn, vergeten we dat we hard concurreren met China, India en andere landen.”
Uw partij staat dus eigenlijk voor meer lokalisme?
“Absoluut, zorg dat je het eerst in je gemeenschap goed regelt, want daar ken je ook de mensen. Daar moet je ook zaken als zorg en onderwijs goed afstemmen op de lokale behoefte.”
Op wat voor uitslag hoopt u 16 maart?
“In Amsterdam zullen we blij zijn met één zetel, maar in Haarlem zou ik het heel teleurstellend vinden als we niet vijf zetels halen. Ik denk dat ze in bijvoorbeeld in Nissewaard, Horst aan de Maas of Noardeast-Fryslân ook veel zetels gaan halen. Het gaat als een tierelier daar, we worden in zulke gemeenten goed gepeild. Maar in al die linkse randstedelijke conglomeraten, daar wordt het lastiger om zetels te pakken.”
Wat voor invloed zal de coronacrisis hebben op de verkiezingen?
“Corona was natuurlijk een drama, maar het heeft wel iets losgemaakt bij mensen. In die zin dat ze nu wel snappen dat de politiek er wél toedoet. Dat mensen over jouw leven en je onderneming en je gezin gaan beslissen alsof het niks is. Mensen hadden natuurlijk nooit verwacht dat ze in een Orwelliaanse dystopische toestand terecht zouden komen, maar het is gewoon gebeurd. We hebben twee jaar lang een totalitaire Staat over ons heen gehad. Veel mensen zijn daar toch wel van geschrokken.
Ik denk dat lokale partijen enorm zullen gaan winnen. Mensen hebben echt een afkeer gekregen van landelijke politieke partijen die dit wanbeleid twee jaar lang hebben gesteund.”